Azam & Aqil

Beribu bintang dilangit
Kini menghilang
Meraba aku dalam kelam
Rembulan mengambang
Kini makin suram
Pudar ilhamku tanpa arah
Sedetik wajahmu muncul
Dalam diam
Ada kerdipan ada sinar
Itukah bintang atau rembulan
Terima kasih kuucapkan
Izinkan kumencuri bayangan wajahmu
Izinkan ku mencuri khayalan denganmu
Maafkanlah oh...
Andai lagu ini
Mengganggu ruangan hidupmu
Kau senyumlah oh...
Sekadar memori
Kita di arena ini
Kau ilhamku
Kau ilhamku...

July 23, 2011

kebahagiaan dan kesenangan

kebahagiaan dan kesenangan dalam diri adalah sangat banyak definisinya.Ia sangat subjektif dan sangat sukar untuk ditafsirkan.Setiap orang pasti akan mengatakan dan memberikan pengertian yang berbeza-beza.namun pokok pangkalnya ia akan memberi kesenangan dalam hati.
ada setengah yang mengatakan kebahagian dan kesenangan itu akan diperolehi jika memiliki wang ringgit yang banyak.ada pula yang cukup makan dan minum dan tempat tinggal yang selesa.masing-masing pendirian yang berbeza.
sangat sukar untuk mendaptkan pengertian yang tepat.
kebahagian yang dicari kadang-kadang tidak lah di depan mata.tetapi ia dalam hati dan ia tidak semudah itu.

July 13, 2011

asalamualaikum

lamanya ku tak menjengah blog ni.aqil dah 2years plus pun.....since aku bekerja di tempat baru n aqil semakin besar, memang tidak ada masa untuk menyiggah ke blog ni..missed the momen bila aku menulis n sometimes curi2 tulis di opis lama..hahhahhahaha...
ok la sempat menjengah pun dah terubat la rasa rindu.....
nak stop n pergi maghrib dulu.tengah menunggu asben menghalau nyamuk aka menghisap rokok...

ok......nnti aku akan sambung lagi.
banyak sangat cerita yang nak kongsi kat bolg ni...
:)
asalamualaikum...

April 29, 2011

today's new




for all frens..wanna share something good for the family planning....

MAAJUN ANGGUN BISTARI
(Plus Family planing)

Produk amalan tradisi keluarga sejak 35 tahun untuk dikongsi kepada puan-puan khas untuk yang telah berkahwin.

Jika puan-puan berhajat untuk merancang keluarga dengan cara tradisional, bolehlah mencuba dengan Maajun Anggun Bistari ini dimana kejayaannya adalah 100% dengan syarat mengikut disiplin makan yang betul.

Telah diamalkan sebagai tradisi keluarga sejak 35 tahun dulu. Dahulu ianya dijual hanya dari rumah ke rumah sahaja. Tidak dijual dimana-mana kedai ubat atau farmasi.

Bagi yang kurang selesa family planning dengan kaedah moden adalah dipelawa untuk mencuba kaedah tradisi ini dan setelah mendapat kejayaan & keyakinan boleh membuat perbandingan dengan kaedah moden.

Khasiat Maajun ini adalah spt di bawah mengikut keutamaan:

1. Family planning/menjarak kehamilan/merancang keluarga.
2. Merawat keputihan yg teruk.
3. Menjaga peranakan - menyempitkan faraj wanita.
4. Membuang darah kotor/toksin melalui period.
5. Menstabil hormon kewanitaan dlm badan-mencantikan kulit.
6. Menormal & teraturkan period setiap bulan.
7. Mencantik & menegangkan payu dara.
8. Melancarkan perjalanan darah.
9. Melawaskan pembuangan air besar - menjaga usus.
10. Menambah tenaga sepanjang hari.
11. Mengawal kolestrol dalam darah.
12. Menurun & mengawal berat badan.
13. Awet muda.

ATURAN MAKAN

1. Bagi yang lepas pantang, mula makan pada hari ke 44 lepas bersalin, sekiranya masih ada baki jamu2 selepas bersalin yg belum dihabiskan seeloknye habiskan dulu, kemudian barulah mula makan MAB. Ini krn sepanjang tempoh pengambilan MAB, tidak digalakkan campur/makan bersama jamu2 lain atau apa2 produk herba krn dikhuatiri mengganggu t/balas MAB atau period menjadi lebih tidak menentu.

2. Bagi yang merancang sendiri atau utk mereka yang kitaran haidnye biasa/normal, boleh mula makan pada hari ke 3, 4 atau 5 period, walaubagaimanapun sekiranye terlepas tempoh ini kalau kurang dari seminggu period, bole juge nak terus mula makan, jika tidak anda perlu tunggu kitaran haid yang seterusnye bg memastikan tidak mengandung dan spy kitaran haid lebih teratur.

3. Bagi yang ambil pil perancang ingin bertukar ke MAB, habiskan pil tersebut dan semasa hendak ganti pil, terus ganti dengan MAB dan tak perlu lagi tunggu period. MAB juga boleh makan bersama pil atau apa2 vitamin yg lain asalkan tiada kandungan herba.

4. Bagi yang merancang mengguna IUD , kaedahnya mengganti dengan MAB adalah seperti berikut;
i) Kes yang yang tidak ada period, dapat MAB boleh terus makan.
ii) Kes IUD yang belum expired dan ada period, mula makan pada hari ke 3, 4, atau 5 period.Bila IUD sudah expired nanti boleh putuskan samada nak teruskan pakai IUD atau MAB sahaja.

5. Bagi yang merancang mengguna injection, kaedah mengganti dengan MAB adalah seperti berikut;
i) Kes belum/baru expired, dapat MAB boleh terus makan pada period hari ke 3,4, atau 5.
ii) Bagi yang tidak period dapat mab dan terus mula makan.
Selepas expired injection boleh putuskan terus sambung injection atau MAB sahaja.

6. Makan 1 biji sahaja sekali sehari samada pagi/malam waktu jam yg sama setiap hari selama 21 hari, tidak perlu berhenti makan sekiranya datang period awal. Selepas habis 21biji, rehat selama 7 hari dan selepas itu sambung botol ke 2 dan seterusnya. katakan last makan hari ahad so next ahad samb. semula btl ke 2 dan btl seterusnya. contoh:

Cara nak sambung botol seterusnya utk mudah faham spt dibawah;
stop ahad smbg ahad,
stop isnin smbg isnin,
stop selasa smbg selasa
stop rabu smbg rabu
stop khamis smbg khamis
stop jumaat smbg jumaat
stop sabtu smbg sabtu
stop ahad smbg ahad

7. Kes lupa makan;
Samada anda makan waktu pagi ataupun malam, sekiranye terlupa makan hendaklah terus makan sebaik anda ingat 'MAB belum makan lagi'.. jika terlupa juga sehingga waktu yg sepatutnya makan, katalah malam jam 9mlm, makanler terus 2biji. Tidak digalakkan mkn 2biji sekali takut panas, jadi bykkn minum air suam.

Peringatan:
8. Untuk yang merancang keluarga, MAB hanya memberi perlindungan sehingga tempoh 24 jam, oleh itu amatlah penting untuk disiplin pengambilan makan pada waktu/jam yg sama setiap kali makan (plus/minus 2jam jika lupa sgt). Bagi kes yang lupa makan perlulah berhati-hati supaya tempoh pengambilan tidak melebihi 24 jam.

9. Jika sedang makan MAB didatangi period tidak perlu berhenti terus sambung makan sehingga habis 21biji dan baru berhenti 7 hari sebelum sambung semula btl ke 2 dan btl seterusnya.
Jika anda mematuhi aturan makan maajun MAB insyaallah MAB dapat membantu sebagai kaedah family planning anda.
10. Bagi yang ingin makan MAB sbg ikhtiar utk hamil, cara makan dan aturannya sama sahaja, cuma bezanye ialah jangkamasa/tempoh pengambilan shj. Maknanye bg kes mahu hamil, anda hanya perlu makan 2 hingga 4 atau 6 botol bagi tujuan merawat dan menyuburkan kembali rahim puan. Bergantung pada t/balas badan masing2, ada yg cepat ada yg lambat.. rata2 testimoni slps 2 dan 4 btl alhamdulillah mengandung.

TINDAKBALAS AWAL/SIMPTOM
1.Sakit pinggang untuk melancarkan saluran darah;
2.Tempoh/kuantiti haid yang tidak menentu; atau
3.Darah haid berwarna hitam bagi mereka yang menggunakan implant sebelum ini;

Ini adalah antara tindakbalas awal/simptom akibat menggunakan Maajun Anggun Bistari dan tempohnya berbeza setiap individu biasanya di antara 1-6 bulan.
Walau apapun adalah dinasihatkan terus mengamalkan makan Maajun Anggun Bistari untuk lebih mujarab supaya kembali normal kesihatan badan anda. Sekiranya ada masalah hubungi kami atau email untuk keterangan lebih lanjut. Kami sedia membantu anda "menjadi wanita sejati".

Ada response dari seorg cutomer saya ni.. sungguh gembira dia masalahnya telah dpt diatasi.. dan minta saya kongsikan bersama pengguna2 yg lain...
"dia dah 7 thn berkahwin masih belum mempunyai zuriat disbbkan masalah haid yg x menentu... period dia bole dikatakan teramat kerap.. hingga terpaksa makan pil perancang hormon dr doktor..krn menurut doktor salur darahnya ada kaitan dgn tahap kestabilan hormon...terpaksa bergantung pada pil perancang utk menghentikan pendarahan…. sehingga lah dia mencuba MAB... katanya baru makan sebiji, serta merta darahnya berhenti. dan dia amat gembira dan berpuas hati dgn hasil MAB....gembira sgt syukur krn bertemu MAB... " – MAB byk membantu dan merawat - Sara, JB.

Hasil carian saya ttg khasiat MAB khusus utk dikongsi bersama…
Khasiat2 MAB dlm merawat masalah dalaman wanita:

1. Kacip Fatimah
- Dapat mengembalikan kecergasan selepas bersalin.
- Dapat membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan.
- Dapat merangsangkan pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan dan kitaran haid wanita.
- Dapat mengurangkan sakit senggugut ketika haid
- Juga boleh digunakan untuk mengubat penyakit buasir

2. Serapat
- Meningkatkan hormon estrogen
- Mengetatkan dan menguatkan otot-otot faraj (Kemutan)
- Mempertingkatkan daya alat kelamin dan tenaga batin
- Memperkemaskan saluran peranakan
- Membina rahim dan membersihkan rahim (selepas bersalin dan haid)
- Memperbetulkan perjalanan haid
- Melegakan senggugut dan medu
- Meningkatkan kesihatan dan ketahanan badan serta awet muda
- Mencantikkan Payudara dari dalaman tubuh

3. Senduduk
- Mempunyai nilai perubatan yang tinggi
- Untuk mengubati penyakit keputihan yang biasa dialami oleh wanita
- Mempunyai khasiat mengubati batuk yang lama

4. Inai
- Merawat luka, samada luka luaran atau luka dalaman (terutamanya selepas melahirkan anak atau selepas pembedahan) - untuk menghentikan pendarahan.
- Untuk luka bersalin dan pembedahan - dikatakan dapat mempercepatkan proses penyembuhan
- Untuk mengembalikan seri muka yang agak pucat selepas bersalin

5. Habatussauda
- Menguatkan sistem kekebalan tubuh
- Meningkatkan daya ingatan dan konsentrasi
- Meningkatkan bioaktivitas hormon
- Menetralkan racun dalam tubuh,
- Mengatasi gangguan tidur dan stress,
- Anti histamin/anti alergi
- Memperbaiki saluran pencernaan dan sebagai anti bakteri
- Melancarkan air susu ibu
- Tambahan nutrisi pada ibu hamil dan balita
- Anti tumor
- Nutrisi bagi manusia
- Anti Oksidan
- Anti infektif dan broncodialating

6. Manjakani
- Menjadi penawar pada penyakit keputihan yang biasa dialami ramai wanita
- Dapat mengeratkan hubungan suami isteri dengan cara bertindak sebagai astrigen dapat membina dan membaiki tisu-tisu yang rosak terutamanya selepas melahirkan anak.
- Dapat mengurangkan lelehan mukus
- Membantu menstabilkan hormon
- Melancarkan darah dan memberi tenaga
- Begitu mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan juga untuk luka luaran
- Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma.
- Antioksidannya juga dapat mencegah kanser payudara dan kanser rahim.
- Ia juga dapat mebantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.
- Dapat menghilangkan jerawat
- Amalan setiap hari dapat mengempiskan perut

7. Madu
- Aktif menjalankan fungsinya memulihkan tenaga dengan segera
- Menghentikan batuk dengan cepat
- Membersihkan, membuang segala kotoran dalam darah.
- Mengendurkan urat-urat yang tegang, tekanan, kemurungan.
- Menghentikan kesakitan sendi
- Baik untuk sistem pernafasan
- Badan dapat menyerap madu dengan mudah tanpa memprosesnya terlebih dahulu
- Membunuh kuman dan virus didalam darah
- Membaikpulih dalaman wanita dan memelihara kesihatan kaum lelaki serta menambah keharmonian rumahtangga.
- Menghilangkan gatal-gatal pada kulit dan parut luka dengan segera
- Meningkatkan prestasi mental
- Mencantik, menghalus, melembap dan mengawal keanjalan kulit.

March 16, 2010

my aim or my dream.

adus...i stucked in the jem lebih kurang 1jam 30 min semalam...haaaaaaaa..
1.busan gila.
2.MY LEG dah sakit gilers...almaklulah manual car.

i dunno what happened.1st i thought have an accident.tapi tak dak pun.itu pun i'm using NPE,federal tak tau.tapi susah nak jangka semua ni.sometimes, federal ok somtimes nop.macam npe juga,even you need to pay but you still kena rempuh jem.
adush!i'm rushing to fetch my dear aqil.samapi umah auntie pukul 7.30pm.n then balik umah, sampai almost 8pm.penat nya.
semalam sama-sama sampai dengan my asben.ok la, dia boleh angkat sikit barang.if not kena la angkat sendiri.masuk umah, kelam kabut, maghrib.nasib sempat.
ok come to the point...i wish to have motorcycle.he he he.
my aim or my dream.
best gila if my asben give permission untuk naik moto ke office.


~kompem la tak dapat kan.....kompem in my dream ja~

~if not this,this one pun ok la,he he he~



kenapa nak moto?
1.jimat masa.
2.D IMPORTANT tak perlu redah JEM.
3.jimat kos.
4.kaki aku tak sakit.
5.boleh mencelah-celah kereta macam aku zamn muda-muda dulu...walow!!!

i will know his answer, NO NO NO.BAHAYA!!!!

March 9, 2010

chap goh mei,040310


tak sempat nak post on weekend.weekend yang busy.he he he.
at office, chinese colleague celebrate their chap goh mei and belanja we all makan-makan kat opis.

macam-macam ada.nasi ,ayam masak merah,sambal udang,dalca,kuih jala,seri muka,buah-buahan,sate dan ada lagi,lupa pula.

as mentioned my previous posted, aku memang suka makan nasi.so makan-makan-makan..he he he..makan nasi.alhamdulilah,rezeki.

ops lupa nak post kat previous under aku suka apa."AKU SUKA BERGAMBAR"act tak la cun pun, tapi takpa i will smile when look at my own pic.hahahhaha
perasan seorang diri.hahahha.bukan apa,untuk kenangan.act, my asben tak berapa berkenan sangat dok bergambar beriya-riya.he he he.tapi nak buat macam mana kan..he he he

ops,lupa suddenly idea hilang.haaaaaaa baru ingat,act i take this oppurtunity plus dengan menggunakan camera mahal, aku ambil gambar ni sempena saat-saat akhir di alliance bank.
ill move to another place..i'll remember all this thing selama aku kat sini.

March 8, 2010

~sempena hari wanita sedunia untuk diri aku~

sebagai wanita
apa yang aku suka

1.aku suka tengok wanita yang cantik and plus bila orang tu pandai bergaya.

2.kadang-kadang aku suka tengok orang yang wanita berpurdah,matanya cantik.sebab itu pepatah mengatakan dari mata jatuh ke hati.tapi aku belum tiba masanya untuk berhijrah ke situ.

3.aku suka tengok wanita yang berkarier.
4.aku ingin menjadi seorang wanita yang solehah kepada suami.tapi kadang-kadang tercicir juga.he he he
5.aku ingin menjadi seorang ibu yang sangat sabar dan sangat rajin..tapi kan, aku ni kadang-kadang mengelat,asben banyak buat..tq222 ;)
6.aku ingin menjadi tegas, bila aku tidak suka aku mampu berkata tidak.tapi setakat ni aku masih gagal.

apa lagi yang aku nak dan apa lagi yang aku suka....


7.ops aku suka sangat makan nasi.he he he.komepm memang orang melayu.walaupun makan la apa pun,last aku mesti cari nasi.tak kisah la nasi apa.

8.aaaaaaa ni aku rasa semua wanita suka...aku suka shoping.wa bestnya bershoping..tapi aku kena la tengok money money di dalam purse aku dulu sebelum tercapai kesukaan aku ini.
9.hahhaha..yang ni aku memang suka...aku suka berangan...hahhaha..tapi,pnc to write here apa yang aku angankan.biarlah aku dan asben yang tahu.n coming soon aqil.will share with u...sabar ya... :)

10.tak sabarnya,aku suka dan aku tak sabar nak tengok hasil gigi aku setelah almost 5years aku pakai braces...yeyeyeyyeyeye...jeng jeng,hopefully aqil tak terkejut la,ibu kenapa gigi ibu lain?

akhir sekali,act ini yang pertama dalam hidup aku, aku nak aku,asben aqil hidup bahagia selama-lamanya hingga akhir hayat....amin.dan aku mengimpikan dan mendoakan aqil menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia dan akhirat.untuk asben ku,kita sama-sama berusaha mempertingkan kejayaan diri kita bersama dunia dan akhirat..amin......

March 4, 2010

weekend....nak buat apa?


my plan for this weekend:

adus,apa yang aku nak buat this weekend ya..

1.mop lantai,coz almost 3 weeks tak mop.supposedly mop every week.tp every weekend ja balik kedah.
2.cuci toilet bersungguh2-sungguh.act,setiap kali shower ja mesti tonyoh-tonyoh apa yang patut.but this weekend memang operasi gila babas la.
3.as usual,basuh dan lipat baju...argh come to lipat baju la sangat membosankan...arghhhh...what to do...
4.cook..nak masak apa ya..adus,ni pun pening juga..i'm gonna try resepi dr nadiya.so hari jumaat malam ajak asben pergi cari barang..hopefully aku rajin la...
5.nak pergi jalan-jalan di taman.hmmm...seperti biasala bila nak pergi taman aka berkelah mesti kena buat persiapan makanan,untuk my dear prince,aqil arafat tak boleh lupa juga.nak buat apa ya,spagetti la sebab tak pedas plus goreng keropok.sedap juga.



dan tidak lupa la, plus and plus kemas rumah,mop benda-benda kecik yang lain sediakan breakfast..hmm apa lagi ya..
oh ..macam-macam.......takpa,itu satu kepuasan.once the settle semua benda tu, tghari tu boleh la lelapkan mata sekejap.my dear prince,aqil araft main dengan ayah sekejap ya.. ;)