Azam & Aqil

Beribu bintang dilangit
Kini menghilang
Meraba aku dalam kelam
Rembulan mengambang
Kini makin suram
Pudar ilhamku tanpa arah
Sedetik wajahmu muncul
Dalam diam
Ada kerdipan ada sinar
Itukah bintang atau rembulan
Terima kasih kuucapkan
Izinkan kumencuri bayangan wajahmu
Izinkan ku mencuri khayalan denganmu
Maafkanlah oh...
Andai lagu ini
Mengganggu ruangan hidupmu
Kau senyumlah oh...
Sekadar memori
Kita di arena ini
Kau ilhamku
Kau ilhamku...

December 24, 2009




hmm....macam-macam karenah orang.kita tak boleh puaskan semua hati orang begitu juga orang tak boleh puaskan hati orang lain.
hate to work dengan people yang sangat bermuka-muka.aiyo.....the best thing,bila ada bad thing bg tau spy aku report n nnti aku dianggap sekali tak settle the task.
paling sangat la syok sgt pandai berlakon.haiyo...feed up la nak ckp byk n let it be.........biar masa menentukan.
belakang cakap lain and tell semua orang itu ini itu ini tapi buat baik...haiyo..
hakikatnya di depan secara fizikal,akan nampak bad thing tu dari aku kerana the way aku present myself...tapi..biarla....
aku kena banyak beristgfar....

December 16, 2009

~14-16 DEC 2009~
















Training!trainig...the most happier time when went to training ..dapat makan free..hehehhehehehehh...this time in DRB Park,Kuala Lumpur for Officer Development Programme.wah tak sukup develop ka....hehhehehehe
this training memang syiok habis..the motivater pun gila-gila la....memang syiok habih!!!even though tis in house training...tapi serono habih....
lunch time lunch time...di ting 39 restoran dan nampak all view dari atas seluruh kuala lumpur.....
walaupuin panas giler aku, awan and bee ping tetap pergi bergambar..hehhehehehhe
memang seronok la....
in this training a lot of thing yng we learned.macam-macam ada.about communication,making decision,how to build yourself to be a team leader future.macam-macam lagi la.n tak kurangnya when come to presentation,hehhehehe...a lot of idea yang kelaurada yang lawak,ada yang serius.of course our team buat lawak bodo ja..i'm not sure wether other people can accept or not..hehehheheheh
coz for us is enjoy...(enjoy-enjoy juga..come to work kena la keja kan.... :))

....3 hari berturut-turut trainig days,memang syok coz dapat balik awai and dapat jemput aqil awai;) love you saynag....mmmmmmuuuuuaaaahhhhhh ;)

December 10, 2009

Ketika Cinta Bertasbih



hari ni aku bergegas pulang ke rumah.agak lewat dari biasa yang semestiny on time aku balik.ada keja yang perlu dihabiskan.bukannya apa,ak bergegas balik kerana teingat putera kesayangan aku,aqil arafat.nasib baik train sepatutnya sampai belum sampai,so aku dapat naik train itu.kadang kala kelewatan train tu ada untung nya..hehehhhe
lebih kurang 7 lebih aku sampai di stesendan teruskan dapatkan kereta di car park.seperti biasa aku mendengar radio hot fm.

masyaalah,itulah hadiah kebolehan yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada hambanya.itulah anugerah Tuhan.kebolehan dalm berkarya.yag boleh menyentuh perasaan orang lain.
aku menghayati bait-bait lirik lagu ketika cinta bertasbih.aku sangat tersntuh.............
aku pun tak mengerti mengapa aku menitiskan air mata bila menghayati lagu itu.apa yang terlintas dalam fikiran aku...aku bersyukur dianugerahkan aku seorang putera yang tak ternilai nilainya dariNya.ditemukan jodoh dengan suamiku yang amat ku sayangi dan dianugerahkan ayah,mak dan adik serta kakak dalam hidup ku.
ya Tuhan ak bersyukur padamu.amin............

~ketika cinta bertasbih~

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta

~close up~








close up...ni la wajah-wajah glemer IS group.kamera pantang nampak kami,hehehehe memang posing habis.
biasala tekanan bekerja,merilex kan diri bila time-time mcm ni.seperti biasa sambil mengambil makanan,semestinya merasa semua makanan dan sambil melihat kamera,kena kontrol.hehhehehehe
kang ter snap yang ala2 tak cun nnti.hehehhehehehe
walaupun semua ni gila-gila bergembira,tp bila tiba bab keja,gila-gila buat keja.
aku memang seronok la keja kat sini disebabkan kawan-kawan ku ini.macam-macam ada.kak ina yg tak habih-habih voguey,memang voguey,nadiya yang sentiasa cun(menjadi penasihat make up),helmi ala-ala ganas,tapi pandai buat kek,awanis yang serius tp buat lawak boleh tahan,hanin yang emah lembut tapi hingaq juga,kak su yang sempoi and ada ja cerita-cerita menarik,min yang sejak dulu diam ja n tak habih-habih ayat dia "oo ya ka",kak ita yang memang gila-gila,jangan tak tau dia ni sorang pengandam pengantin.
fong join dengan kami juga,dia tak habih tersengih-sengih and ala2 cover gitu.
malam ni,kaki memang kaki gambaq la tak pi,cik fatin..pergi holiday ke korea.and ratna pula banyak komitmen di rumah.
ok la.....
next year waiting for ABMB dinner.tak tau tema apa...yang semestinya kompem akan dressing sakan...hehehheheh..tunggu!!

hari ini ibu tinggalkan aqil dengan ayah.ayah cakap pada ibu,aqil ok sahaja.ibu balik ja rumah aqil terus tersenyum.......terus ibu hilang penat... :)

besday muqri & eisya,ampang.

hari ni banyak benda yang nak update dalam blog.seperti biasa aku tunggu aqil tidur dulu,baru boleh melayari blog.kalu tak aku sperti biasa menemani aqil bermain.take turn dengan asben.
malam ni asben aku menemani dan memerhati aku menulis blog.tak dak keja la
tu..heheheheheh
ok first aku nak update dulu bahan yang tertinggal,ahad lepas 6 DEC.Jemputan ke majlis hari jadi muqri dan eisya anak kepada kak ina.ramai la yang datang.dah memang semua tak tentu arah dibuatnya.rama budak2,n banyak makanan.hari ini aqil tak la seaktif sangat mungkin terasa lain sebab ramai orang.



December 9, 2009

ayat-ayat cinta



hari perjalanan aku ke tempat keja seperti biasa la.hantar aqil ke rumah aunty fauziah,drive terus ke stesen komuter,pasrking then dapatkan komuter.
seperti biasa la,orang ramai and ada yang degil tak nak gerak ke dalam.aku seperti biasa la"tumpang lalu,excuse me"dah macam-macam ayat kepuraan konon-konon sopan la.tapi sebenarnya dalam hati,masyaallah,hanya allah yang tahu.
yang geramnya,bila kita minta tumpnag lalu,ada la buat mimik muka tak senang.lantak hampa la kan.
hari ni hari aku tak bosan sangat.aku berkenalan dengan fahri,maria,noura dan sedikit tentang aisha.semua ni watak dalam novel ayat-ayat cinta.mungkin aku agak ketinggalan,kerana novel itu telah lama di publish dan telah memenangi banyak award.dan telah pun diadaptasi ke fime ayat-ayat cinta.
ya rabbi,ayat-ayat dalam buku itu sungguh menyentuh hati.watak-watak dalam novel itu amatla menyentuh hati dan tak dapat nak diluahkan dalam kata-kata.sebelum ni aku tidak pernah sama sekali melayan untuk membaca novel.apa yang aku layan komik;detective conan,sin chan,slam dunk.novel english walaupun my english is not soooooooo good,tapi aku baca juga.bukan apa untuk menambahkan vocub aku dan melancarkan english aku..hehehhehe
bila setiap tulisan yang aku amati,setiap yang ditulis ada maksud di sebaliknya.mungkin aku terlebih teruja membaca kerana aku sudah menonton filem nya dan sambil aku baca aku membayangkan wajah-wajah pelakonnya yang hensem dan cantik sedang beraksi di dalam filem itu.
ditambah pula sikit-sikit aku dapat mempelajari bahasa arab.kerana setiap bahasa arab yang ditutrkan,mesti ada terjemahan di bawahnya.itu membuatkan aku lebih teruja.
tetapi bila diamati dengan perilaku yang digambarkan seorang indonesia di dalam novel ini,amat la berbeza dengan indonesia-indonesia di sini.setiap kali aku melintasa central market,pasti la aku akan bertembung dengan mereka-mereka ini.mengapa tidak sama dengan apa yang dituliskan oleh Habiburrahman el shirazy,penulis novel ini.mungkin kah golongan yang berbeza.ooo,no komen.biarlah ....
berbalik novel ini,bukan nya novel cinta antara dua hati atau cinta abtara manusia.cinta antara kita dan allah.memang akan tersentuh bila membaca novel ini.walaupun aku hanya baru membaca 88 muka surat.mmg tersentuh.
selain itu menceritakan antara kehidupan antara orang muslim dan kristian,hidup berjiran.dan bagaimana ksudahan pula yang mana maria,gdis kristian membantu noura,muslim yang didera oleh ayahnya dan bagaimana mereka akan membantu dia.fahri juga turut masuk campur bagi membantu noura dengan pertolongan maria.mereka ingin menempatkan noura sementara di hostel mahasiswi indonesia.apa yang akan terjadi.seperti biasa aku akan sambung on the way dalam train pulang ke rumah.

tidak hairan lah,penangan ayat-ayat cinta telah melanda di malaysia.maka lahirlah pula drama nur kasih,percintaan yang berunsurkan islam yang sangat-sangat popular.

December 8, 2009



pagi-pagi datang keja..sangatla membosankan nak berkejar-kejar dapatkan train.kemudian yang tak tahannya,bila masuk train,ada pula orang-orang yang tak reti-reti nak gerak ke belakang penuhi ruang kosong.Bila kita minta excuse,dipandangnya kita ni macam apa lagi.geram nya!!!
dalam train biasala ada yang tak reti-reti nak timbang rasa pada orang lain,bersandar pada tiang macam tiang tu orang lain dah tak boleh pegang.ada pula yang sedap-sedap la nak bersandar kat belakang kita.macam-macam ada.tapi yang terkena ,tersandar yang tak sengaja atau tak dapat dielakkan tak perlu la nak marah kan.biasala tu dah naik public transport.kalau nak selesa jangan guna public transport.kadang-kadang tu bosan dengan diri sendiri,setiap hari naik komuter ke tempat keja,balik,naik komuter then balik umah.setiap hari macam tu.alangkah bagus nya kalau balik hometown.tenang ja..takyah kelam kabut and menempuh jem.

tenang kan fikiran...aku suka sangat lagu ni....

Hujan

Mega mendung di angkasa
Hembusan bayu dingin terasa
Gerimis berderai di merata
Bagai mutiara

Rahmat dibawa bersama
Limpahannya meresap dijiwa
Adakala bahgia terasa
Meskipun duka nestapa

Tika hujan turun
Sayup mendayu lagu keroncong
Merdu irama dialun
Bersenandung

Hujan membasahi bumi
Melahirkan keluhuran budi
Mengeratkan perpaduan suci
Kasih sayang abadi

December 5, 2009

GIS Dinner 2009~Garden Hotel~





ha inilah wajah-wajah glemer IS department Alliance Bank.Dont judge d book by its cover tau..walaupun we all semua ni backgroud technical,tapi bila bab-bab melaram ni,tak boleh kalah...hehehhe
tengok la pic tu...voguey d vazzzzzzzzz.....act banyak lagi pic yang lebih glemeresssssssssssss,tapi tak boleh nak publish banyak-banyak..hehehheheh...
working here sangat happy,sometimes a lot of preasure tapi disebabkan kawan-kawan tu yang menyeronokkan.nak nak time parti -parti ni..lagi la..semua gila-gila.n majoriti ni dah mak budak.tapi when come to gila-gila time..memang gila habih.........aku tak stay sampai dinner habis,jadi mestila saat mereka capture gambar ada yang aku ter miss..sejak dulu lagi aku n suka dok bergambar walaupun takla sefotogenk mana pun...just for kenangan,,bukan senang nk dpt moment macam tu dengan kawan-kawan.
apa pun u guys mmg havoc la...............

December 4, 2009

sempurna



Kau begitu sempurna,
dimata ku kau begitu indah
Kau membuat diri ku,
akan selalu memuja mu

Disetiap langkah ku,
ku kan slalu memikirkan, diri mu
Tak bisa ku bayangkan hidup ku tanpa cinta mu

Janganlah kau tinggalkan diri ku,
tak ‘kan mampu menghadapi semua
Hanya bersama mu ku akan bisa

Kau adalah darah ku
Kau adalah jantung ku
Kau adalah hidup ku, lengkapi diri ku
Oh sayangku kau begitu,
sempurna,
sempurna

Kau genggam tangan ku, saat diri ku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata, dan hapus semua sesal ku

Kau adalah darah ku
Kau adalah jantung ku
Kau adalah hidup ku,
lengkapi diri ku
Oh sayangku kau begitu,
Sayangku kau begitu,
sempurna, sempurna

December 3, 2009

for small feet







ni la koleksi kasut aqil...
n the latest..taraaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!

ni aqil dah pakai hari raya haji..yang paling atas sekali........

di hari raya haji




ini la gambar aqil..masa ni dah 8 bulan...cepatnya masa berlalu.tengok bukan main lagi...tidoq statik ja....baj baru...
baju ni ayahnya yang pilih.echo park,ala2 group linkin park gitu...sbb tu tidoq pun statik..sebab keras kot seluar jeans tu..hehhehehheehh

suka sangat mebeli belah pakaian untuk aqil...baju budak2 kecik cute2 sangat.....
n paling yang aku suka sekali bila nak cari kasut........geram tengok

September 30, 2009

September 3, 2009

~aqil sudah 5 bulan~

sungguh cepat masa berlalu.aqil arafat dah masuk 5 pada 19 Aug 2009.sekarang dah pun 5 bulan lebih.dah pandai menjulur dan bergerak-gerak aktif dia.bukan main lagi,kalau tak dilayan kehendak dia ada ja yang dia nak tarik perhatian kami.alhamdulilah, bila time berbuka aqil boleh duduk diam-diam depan tv.lepas ja kami makan, dan kami selesai solat maghrib, aqil mula la nak tarik perhatian kami.tapi ok la, time tu semua dah selesai.suami aku akan menjaga aqil dan aku pula sibuk mengemas meja dan dapur.kemudia turn azam pula, apa lagi pergi menghisap rokok.no entry dalam rumah ya.kat luar tempat nak hisap rokok.selesai semua,aku atau suami aku akan mengangkat aqil ke katil dan selalunya kami dua-dua akan tertidur masa bagi aqil tidur.... ;)

August 26, 2009

it's hard....

LIFE....dunno what will happen today,tomorrow n future...itula TAKDIR....
alhamdulilah what ever given by ALLAH itu lah yang terbaik....

August 22, 2009

aqil kena cucuk pada umur 5 bulan

aqil baru lepas kena inject 3rd DTP&Polio&Hib.Pastu ibu minta doktor siti berikan optional vaccine,rotavirus.
roctavirus=are one of the most common germs causing diarrhoe,which cen be serious and life threatening.2 doses of the vaccine are given by mouth,1 month apart.....
berat=5.32kg
tinggi=63.5cm
ukur lilit kepala=40.
dr siti ckp...alhamdulilah semua ok.......

July 29, 2009

~ 27 Jul 2009~


aqil dah 4 bulan lebih...untuk 4 bulan ini ibu belikan aqil hadiah...bukan apa..anak ibu dah besar..jadi kena la beli baju baru..ibu belikan baju,stokin dan ball untuk aqil main.....

~tapah 26 Jul 2009~


bila ammar yassir bertemu aqil araft jadi lah yassir arafat... :)
ni otw balik kl dari kedah....
terjumpa shedy n husabnd n baby nya ammar di tapah..acc mazid otw, shedy call ty aku ka...sebab nampak keta aku...kompem betul....
tak tau la pula shedy balik kg..kalau dak boleh jumpa kat sp..ni terjumpa kat hentian tapah... 4 d 1st time jumpa anak dia..sama la ngan dia pun...
selepas bersalin..aku tak sempat lawat dia..dia tak sempat lawat aku..jadi sam-sama melawati antara satu sama lain kat hentian tapah itu....

July 19, 2009

18 Jul 2009~lunch D Chengmai,Sg Buloh~








nyum nyum nyum.....sedapnya.....
nanny mas,tokdaddy belanja mkn..
aqil mkn semua...sedap....

July 11, 2009

~Untuk Aqil Arafat~

Dikala aku mendodoikan mu,
Satu persatu kalimah suci meniti dibibirku,
Wajahmu tenang,
Matamu layu,
Merenung wajahku,
Mata kita bertentangan,
Kau memahamiku,
Ku memahamimu,
Tatkala itu hatiku tersentuh,
Terbit jernih air dikelopak mataku,
Tanda bahgia anugerah dari Mu,
Sentuhanku untuk dirimu,
Dakapanku hanya untukmu,
Tidurlah wahai putera hatiku......

~untuk anak ku Aqil Arafat~

July 6, 2009

3 bulan 14 hari

hari ni sangat excited and gemibira tak tau nak tulis macam mana...
tadi lepas ambil aqil,tengah aku drive,aku ingatkan aqil meragam ka apa..
rupanya dia dok sembang(ala bahasa dia) ngan toys kat car seat(yg diberi oleh auntie nadiya)....aku pun drive sampai umah..
masa parking tu,aku tgk aqil kusyuk lagi sembang n gembira sangat bila aku tgk aqil tengah pegang toy tu!sambil sembang bahasa dia la..yang aku memang tak paham....hhehehe
gembira nya..
n balik umah seperti biasa,suamiku melayan aqil..bukan main rancak dia melayan aqil..masing-masing dok cakap bahasa sendiri...hehhehehhe..
hilang penat bila tengok aqil gembira....

tq sangat2 kat kak su yang tolong rekomenkan baby sitter yang terbaik untuk aqil....tak tau nak balas jasa macam mana....hanya allah taala yang akan membalas nya.....

aqil dah tidoq kat bilik dia...nyenyak sekali....

i love you aqil.....dari ibu dan ayah....

July 5, 2009

aqil...






aqil dah boleh meniarap masuk 3 bulan,tapi tak berkesempatan nak take d pic.semalam ayah aqil,main-main dengan aqil dan sempatla dok tangkap gambaq aqil meniarap....
macam-macam gaya and aksi aqil buat.tapi yang paling lawak,aqil boleh statik dan teruja bila tengok tv.

July 1, 2009

aqil's family



nampak lazat kan......memang lazat...puji sikit... ;)
malam ni ayah yang masak makan malam.ibu busy dok basuh,lipat kain...n sempat lagi tulis blog ni...hehheheh
nyum nyum nyum..mamang sedap kari ikan ayah aqil masak...;)







hari ni ibu half day sebab bawa aqil jumpa doktor.aqil cirit.ibu ingat disebabkan ibu makan tomyam.tapi bila cek dengan doktor,perut aqil sedikit kembung dan sebab tu aqil cirit.doktor pun bagi la dua ubat,satu untuk hilang kembung dan satu lagi untuk punggung aqil yang merah..sian aqil









30 Jun 2009
dalam pukul 6,hantar maktuk n tokwan balik kedah.hantar ke kl sentral,mereka naik keretapi.sian tokwan,tadi ibu call,maktuk bagitau yang tokwan bergelingan air mata teringat kan aqil...aqil pun ingat juga tokwan dan maktuk.tadi dalam pukul 6.30,aqil banguntidoq aqil terus sebek dan cari-cari orang....sian aqil...
takpa nanti kita balik sungai petani jumpa tokwan,maktuk dan paksu ya...;)