Azam & Aqil

Beribu bintang dilangit
Kini menghilang
Meraba aku dalam kelam
Rembulan mengambang
Kini makin suram
Pudar ilhamku tanpa arah
Sedetik wajahmu muncul
Dalam diam
Ada kerdipan ada sinar
Itukah bintang atau rembulan
Terima kasih kuucapkan
Izinkan kumencuri bayangan wajahmu
Izinkan ku mencuri khayalan denganmu
Maafkanlah oh...
Andai lagu ini
Mengganggu ruangan hidupmu
Kau senyumlah oh...
Sekadar memori
Kita di arena ini
Kau ilhamku
Kau ilhamku...

March 16, 2010

my aim or my dream.

adus...i stucked in the jem lebih kurang 1jam 30 min semalam...haaaaaaaa..
1.busan gila.
2.MY LEG dah sakit gilers...almaklulah manual car.

i dunno what happened.1st i thought have an accident.tapi tak dak pun.itu pun i'm using NPE,federal tak tau.tapi susah nak jangka semua ni.sometimes, federal ok somtimes nop.macam npe juga,even you need to pay but you still kena rempuh jem.
adush!i'm rushing to fetch my dear aqil.samapi umah auntie pukul 7.30pm.n then balik umah, sampai almost 8pm.penat nya.
semalam sama-sama sampai dengan my asben.ok la, dia boleh angkat sikit barang.if not kena la angkat sendiri.masuk umah, kelam kabut, maghrib.nasib sempat.
ok come to the point...i wish to have motorcycle.he he he.
my aim or my dream.
best gila if my asben give permission untuk naik moto ke office.


~kompem la tak dapat kan.....kompem in my dream ja~

~if not this,this one pun ok la,he he he~



kenapa nak moto?
1.jimat masa.
2.D IMPORTANT tak perlu redah JEM.
3.jimat kos.
4.kaki aku tak sakit.
5.boleh mencelah-celah kereta macam aku zamn muda-muda dulu...walow!!!

i will know his answer, NO NO NO.BAHAYA!!!!

March 9, 2010

chap goh mei,040310


tak sempat nak post on weekend.weekend yang busy.he he he.
at office, chinese colleague celebrate their chap goh mei and belanja we all makan-makan kat opis.

macam-macam ada.nasi ,ayam masak merah,sambal udang,dalca,kuih jala,seri muka,buah-buahan,sate dan ada lagi,lupa pula.

as mentioned my previous posted, aku memang suka makan nasi.so makan-makan-makan..he he he..makan nasi.alhamdulilah,rezeki.

ops lupa nak post kat previous under aku suka apa."AKU SUKA BERGAMBAR"act tak la cun pun, tapi takpa i will smile when look at my own pic.hahahhaha
perasan seorang diri.hahahha.bukan apa,untuk kenangan.act, my asben tak berapa berkenan sangat dok bergambar beriya-riya.he he he.tapi nak buat macam mana kan..he he he

ops,lupa suddenly idea hilang.haaaaaaa baru ingat,act i take this oppurtunity plus dengan menggunakan camera mahal, aku ambil gambar ni sempena saat-saat akhir di alliance bank.
ill move to another place..i'll remember all this thing selama aku kat sini.

March 8, 2010

~sempena hari wanita sedunia untuk diri aku~

sebagai wanita
apa yang aku suka

1.aku suka tengok wanita yang cantik and plus bila orang tu pandai bergaya.

2.kadang-kadang aku suka tengok orang yang wanita berpurdah,matanya cantik.sebab itu pepatah mengatakan dari mata jatuh ke hati.tapi aku belum tiba masanya untuk berhijrah ke situ.

3.aku suka tengok wanita yang berkarier.
4.aku ingin menjadi seorang wanita yang solehah kepada suami.tapi kadang-kadang tercicir juga.he he he
5.aku ingin menjadi seorang ibu yang sangat sabar dan sangat rajin..tapi kan, aku ni kadang-kadang mengelat,asben banyak buat..tq222 ;)
6.aku ingin menjadi tegas, bila aku tidak suka aku mampu berkata tidak.tapi setakat ni aku masih gagal.

apa lagi yang aku nak dan apa lagi yang aku suka....


7.ops aku suka sangat makan nasi.he he he.komepm memang orang melayu.walaupun makan la apa pun,last aku mesti cari nasi.tak kisah la nasi apa.

8.aaaaaaa ni aku rasa semua wanita suka...aku suka shoping.wa bestnya bershoping..tapi aku kena la tengok money money di dalam purse aku dulu sebelum tercapai kesukaan aku ini.
9.hahhaha..yang ni aku memang suka...aku suka berangan...hahhaha..tapi,pnc to write here apa yang aku angankan.biarlah aku dan asben yang tahu.n coming soon aqil.will share with u...sabar ya... :)

10.tak sabarnya,aku suka dan aku tak sabar nak tengok hasil gigi aku setelah almost 5years aku pakai braces...yeyeyeyyeyeye...jeng jeng,hopefully aqil tak terkejut la,ibu kenapa gigi ibu lain?

akhir sekali,act ini yang pertama dalam hidup aku, aku nak aku,asben aqil hidup bahagia selama-lamanya hingga akhir hayat....amin.dan aku mengimpikan dan mendoakan aqil menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia dan akhirat.untuk asben ku,kita sama-sama berusaha mempertingkan kejayaan diri kita bersama dunia dan akhirat..amin......

March 4, 2010

weekend....nak buat apa?


my plan for this weekend:

adus,apa yang aku nak buat this weekend ya..

1.mop lantai,coz almost 3 weeks tak mop.supposedly mop every week.tp every weekend ja balik kedah.
2.cuci toilet bersungguh2-sungguh.act,setiap kali shower ja mesti tonyoh-tonyoh apa yang patut.but this weekend memang operasi gila babas la.
3.as usual,basuh dan lipat baju...argh come to lipat baju la sangat membosankan...arghhhh...what to do...
4.cook..nak masak apa ya..adus,ni pun pening juga..i'm gonna try resepi dr nadiya.so hari jumaat malam ajak asben pergi cari barang..hopefully aku rajin la...
5.nak pergi jalan-jalan di taman.hmmm...seperti biasala bila nak pergi taman aka berkelah mesti kena buat persiapan makanan,untuk my dear prince,aqil arafat tak boleh lupa juga.nak buat apa ya,spagetti la sebab tak pedas plus goreng keropok.sedap juga.



dan tidak lupa la, plus and plus kemas rumah,mop benda-benda kecik yang lain sediakan breakfast..hmm apa lagi ya..
oh ..macam-macam.......takpa,itu satu kepuasan.once the settle semua benda tu, tghari tu boleh la lelapkan mata sekejap.my dear prince,aqil araft main dengan ayah sekejap ya.. ;)


March 2, 2010

hujan rahmat


~kelmarin,010310~
its time to go home....
tapi terpaksa stay kat opis sebab hujan terlalu lebat.depan opis dah banjir.macam mana nak balik ni.
aku seperti biasa teman setia untuk pulang adalah komuter.adus.takkan nak redah pakai kasut ni.
apa lagi, pinjam la selipar surau yang besar gedabak tu.hujan tengah lebat,air melimpah limpah,aku redah juga.
kenapa la perlu kelam kabut nak balik.aku nak ambik aqil.walaupun azam boleh ambil awal,tapi aku nak juga balik awal.
nanti kalau tertunggu-tunggu,komepam sampai lambat.dah la nak ke komuter,after tu ambik kereta dekat parking.nak menempuh jem lagi.
tawakal,aku berjalan meredah hujan dari opis ke stesen komuter kuala lumpur.
rutin harian.ayat kursi aku baca perlahan-lahan otw ke stesen, bila terdengar guruh dan ternampak kilat di langit.
hujan pemberian allah.alhamdulilah.setiap kejadian ada hikmahnya...
jam menunjukkan pukul 6.30.aku menunggu train dengan sabar, sambil mendengar lagu dan membaca buku.
tak sampai 10 min,train pun datang.alhamdulilah, tak la sesak sangat di dalam train.
aku mendapat tempat duduk bila penumpang itu turun di stesen kl sentral.alhamdulilah, tak perlu la aku berdiri untuk sampai ke destinasi yang di tuju,.
badan terasa sangat la penat,baju daripada basah dan menjadi lembab terkena aircond di dalam komuter.
sejuk la juga.tapi aku boleh bertahan.perjalanan memakan masa lebih kurang 30 min, sampai la di stesen.terus ambik kereta dan drive ke rumah.nasib asben ku telah mengambil aqil.
sampai di parking kereta,hairan mana kereta asben aku.belum sampai lagi ka.
aku call,asben ku otw, rupanya dia melepak dan bersembang.sampai ja aku terus la memanggil aqil,seperti biasa la aqil arafat, tersenyum tersengih...semua penat hilang.........
bahagianya menjadi ibu.....alhamdulilah syukur kepada ALLAH mengurniakan seorang cahaya mata dan seorang suami yang sangat memahami dan sentiasa membantu aku di dalam kesusahan dan sentiasa bersama aku di ddalam kesenangan dan kesusahan.
amin.....

February 19, 2010

PETUA - Isteri-isteri sentiasa dara



ISTERI-ISTERI SENTIASA DARA

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra


Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar
sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam
Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk
diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya:
Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca
Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah
ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat
dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan
rumahtangga.


Makna surah
Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan
isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa.

(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak
pernah disentuh).

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya
umurnya.

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak
kanan.


February 11, 2010

~by NadiyaMakeOver~







sesiapa yang nak pergi function ka,kawen ka,tunang ka...boleh la contact nadiyamakeover.blogspot.com

February 9, 2010

Diam


Tanpa berbicara,
Untuk apa?
Fikiran melayang,
Hati tenteram,
Bait kata,
Amat tajam maknanya,
Lebih dasyat dari sebilah pisau yang diasah kilat,
Menghunus ke dada,
Menikam perit,
Jangan disangka,
Lidah yang lembut,
Amat hebatnya dari sebilah keris ,
Kata bicara,
Bisa menghancurkan hati nurani,
Perit….
Lebih baik diam seribu kata.


February 8, 2010

sepi


sepi itu indah,
sepi itu tenang,
sepi itu misteri,
kadang-kadang
sepi itu menyedihkan
kadang-kadang
sepi itu mengelirukan,
sepi….?

February 3, 2010

Itulah Kehidupan


Tatkala mentari menjengahkan diri,
Memberi cahaya menerangi bumi,
Ketika itu jugala,
Kita berkejaran,
Menjalankan tanggungjawab,
Berusaha keras,
Seolah hidup seribu tahun lagi,
Membanting keringat, mencari nafkah,
Jangan pula alpa,
Azan dialun memuji Tuhan,
Sujud kusyuk menyembah Ilahi,
Bagaikan esok kita kan pergi,
Itulah kehidupan…….
Bila bulan mengganti mentari,
Tirai malam melabuhkan diri,
Lampu neon menerangkan langit,
Menyimbah cahaya dengan bangganya,
Keringat dibanting sepanjang hari,
Kini masa memanjakan diri,
Hari esok pasti kembali,
Mengejar tanggungjawab tak pernah henti,
Itulah kehidupan ini…………….

February 2, 2010


angin meniup,
menyapa ke raut wajahmu,
mata terpejam rapat,
bibir terkunci,
tenang........
di dalam tidurmu.....
tiada gambaran kata-kata,
di hati ini,
aku menyayangi mu,
bagai bunga berkembang di pagi hari,
tidak pernah sekalipun layu,
kasih ku terhadapmu.....

~untuk anak ku aqil arafat dan suamiku noor azam~


January 27, 2010

hari ni hari terakhir..



aku ni memang jarang nak marah orang.even kalau kadang-kadang bukan dari salah kita.
tapi, bila dah melibatkan akan bagi kesan tak baik future disebabkan kelalaian orang lain,
memang la kena marah.
aku beristigfar untuk cuba elak dari mengeluarkan kata-kata.tapi nak buat macam mana,kerja sebagai
customer service itu la tugas yang perlu ditempuhi.
apa yang membuatkan aku sangat marah, pinjaman rumah yang di buat not fully sebab rumah under construction lagi,maka amaunnya
tidaklah tetap untuk setiap bulan.apa yang diperkatakan semasa sign surat,bila ada release loan,baru akan di kenakan charge.
tapi untuk bulan 11,12 2009 tidak terima apa-apa surat.dan bulan 1 1020 pun tak dapat surat dan tup tup terima surat remonder.
bayaran tunggakan.angin la satu badan.call sana tak mau entertain,call sini tak layan.ok aku pun terus call customer sevice cimb.
mula-mula mereka menggangap aku salah, keana tak bank in dalam current account n memang tak dak surat yang dihantar.apa lagi, aku terus bawa semua bukti and send emel
kepada mereka.apa lagi yang nak di elakkan.sekarang kes itu masih aku tunggu.hari ni last day.3 hari bekerja.
aku bersedia jika apa pun,kerana pasti banyak excuse yang akan di beri.kalau dimisalnya mereka claim dah hantar surat,
sudah pasti aku akan minta log file segala surat menyurat.kalau nak elak?tak boleh elak, sebab aku pun buat keja sama and rutin yang sama di
tempat kerja sekarang.apa yang menyebabkan aku marah, 3 bulan tak bayar akan menunjukkan bad rekod pembayaran and sistem ini di bank negara.
akan memberi masalah jika ingin membuat pinjaman di masa akan datang.kerana semua bank akan access system yang sama.
aku memang akan fight habisan.
aku perlukan surat explanation and surat apology dari pada pihak bank cimb atas kecuaiaan mereka.


January 26, 2010

bowling tournament 23/01/10,Ampang Point



semua team yang disatukan di dalam pic.ni semua dr IS department.
gila gempak kan.....aku seperti biasa la suka beraksi,tapi main tak sehebat mana pun...hehehhe
semua 30 team yang join this tournament.konsep sapa cepat dia dapat bertanding.
so memang IS ni cepatla,sampai 6 team dari departmant aku ni.
keputusannya...group IS satu pun tak top8.prize 1-8.group aku dapat tempat ke 10.
sepatutnya group aku boleh sahaja dapat top 8,tapi disebabkan score aku yang hebat,hehehhehe,maka
team kami pun jatuh ke no 10 dari 30 tu...hehehhe
nama team aku helpless,hehhehe....aku,awan,mark dan amir.
ok la chow pegi buat keja...he he he


January 22, 2010

10 months



cepat sangatla masa berlalu..
sampai tak sempat nak update blog...
aqil dah 10 bulan ,pada 19 januari 2010.memang terlalu cepat masa meninggalkan kita.
dari pada besar tapak tangan,dari asyik tidur masa baby dah boleh bermain,meragam,merungut.
anak aku aqil.tapi memang seronok bila balik dari kerja,penat tapi bila tengok aqil tersenyum,gelak terus hilang penat.
alhamdulilah, my asben pun sama-sama tolong menjaga aqil.take turn.
ya la sama-sama kerja,kena la sama-sama membantu.
lagi 2 bulan aqil akan menyambut besday ke 1 tahun.cepat kan masa berlalu.
tambahan pula ada ja benda-benda menarik and happy di sekeliling kita,memang tidak terasa masa berlalu dengan pantas....
ibu sayang aqil....mmmuaaahhhh......

January 19, 2010

anak ku aqil






aqil dah pandai sekarang.tapi dia akan behave sangat-sangat
kalau my asben yg jaga.tp bila aku yang jaga, sangat la duduk tak diam.
perkembangan seorang bayi memang ada pada aqil.menagis bila ambik barang dari dia.
bila aku pakai tudung dan bersiap cantik-cantik, aqil akan mendepa tangan minta diangkat
oleh aku.sekrang ni kalau letak dalam play pen, mesti dia akan berdiri dan menampakkan
muka nya,dan menagis minta di angkat.mula-mula aku risau ,ingatkan kenapa menangis
macam tu.rupanya dia nak diangkat.malam-malam selalu tidur lambat.dekat pukul 11,baru nak tidur,itu
pun puas kena paksa.sekrang dah nampak macam nak pandai berjalan..memang tak reti dok diam.
tapi takpa la, aku n my asben memang akan melayan aqil.
kesian dia seharian kami pergi kerja,curi-curi masa untuk main dengan aqil.
kadang-kadang dengan aku n my asben tertido sekali dengan aqil.
apa lagi pagi esok tu, kelam kabut la,nak serika baju,packing barang aqil.nasib la barang aqil tak banyak
di hantar, 2 baju harian 2 baju tidor,sapu tangan dan bip.susu,pampers, dan alatan lain memang dah ditinggal di rumah
makcik fauziah.kesian aqil,pagi-pagi lagi dah kena keluar dari rumah.
aqil budak baik kan,ibu dan ayah pergi cari rezeki.aqil doakan untuk kita ya.

January 18, 2010

Komuter oh Komuter



sapa nak jadi sprinter?
sapa nak jd ragbi player?
nak join boxing...
so tak perlu nak buat latihan and based on schedula yg
akan diberikan oleh coach.
naik ja komuter,kompem semua impian akan termakbul

sapa nak jadi sprinter?
-kompem setiap masa atau sekali sekala akan ligan komuter
untuk dapatkan train tersebut,no no no...tak akan mengambil
risiko untuk menunggu train yang seterusnya.
ni memang rutin aku setiap hari, boleh dikatakan.aku akan
mengejar train bagai nak gila semata-mata nak dapatkan tarin tersebut
disebabkan rushing untuk mengambil anak ku aqil arafat.
memang tercungap-cungap la bila dah masuk dalam train.tapi tak rasa malu sangat
sebab semua orang pasti melalaui nya.jadi tak heran la.

sapa nak jd ragbi player?
nak join boxing...
-ni memang kena mempunyai kekuatan mental dan fizikal yang amat sangat.
kompem bertolak-tolak dan berasak-asak ketika hendak masuk ke dalam train.
tambah-tambah pula bila train delay,bila time train datang,memang dasat sangat la.

he he he..jadi tak perlulah susah-susah nak sign in jadi member gim club ka,pergi jogging ka,cuma guna la komuter sahaja. :)